Wielrennen in de herfst

Wielrennen in de herfst vraagt om de juiste voorbereiding

De dagen worden korter, de wind wordt frisser en de wegen worden natter. De herfst doet zijn intrede. Al is het weer nu nog een…

De dagen worden korter, de wind wordt frisser en de wegen worden natter. De herfst doet zijn intrede. Al is het weer nu nog een mooi herfstzonnetje waarin je makkelijk je trainingen kunt afwerken. Maar welke uitdagingen brengt wielrennen in de herfst met zich mee? Hoe kun je in slechter weer, toch nog goed trainen?

 

Waarom wielrennen in de herfst uitdagend maar lonend is

Vele sporters hebben na een intensieve wedstrijdperiode in de zomer een off-season periode in de herfst. Deze periode is er om het lichaam fysiek en mentaal te laten herstellen van de geleverde inspanningen in de zomer. Maar ook in off-season is het belangrijk om wel in beweging te blijven. Zij het minder vaak en intensief, maar soms toch de fiets pakken voor een mooie fietsrit, zorg ervoor dat je straks weer een stabiele basis hebt gestructureerd te kunnen starten met trainen aan je nieuwe seizoen.

Uitleg over de unieke schoonheid van fietsroutes in de herfst

Fietsroutes in de herfst

Nou ja, uitleg… Moeten we dat nog uitleggen? De bossen zijn op zijn mooist en de meest gevarieerde herfstkleuren zijn te spotten. Het is de tijd van het jaar om i.p.v. je wegfiets de gravelfiets te pakken en erop uit te trekken in het bos. Op Komoot zijn verschillende fietsroutes te vinden door het bos waarin nog vele onontdekte paden te verkennen zijn.

Voordelen van wielrennen in koelere temperaturen

Want waar in de zomer de hitte vaak een prestatiebepalende factor is, heb je daar in de herfst juist geen last van. De temperaturen zijn nog niet zo laag als in de winter dat de kou je prestaties beïnvloedt. De gemiddelde herfsttemperatuur van rond de 15 graden is juist perfect om in te sporten. Qua kleding kun je jezelf hierop goed kleden en wanneer de perfecte temperaturen niet gepaard gaan met een herfststorm, is de herfst eigenlijk het perfecte seizoen qua temperatuur om te sporten.

 

Voorbereiding voor wielrennen in de herfst

Iedere training vergt een voorbereiding, dus ook als je gaat wielrennen in de herfst. Al is het enkel maar het uploaden van je training naar je Wahoo of Garmin. Afhankelijk van de omstandigheden waarin je traint moet je keuzes maken. Welke kleding trek je aan? Welke bandenbreedte kies je afhankelijk van je route? Omdat de weersomstandigheden in de herfst vaak een meer bepalende invloed hebben dan in de zomer, zijn er in de voorbereiding soms meer keuzes te maken.

Belang van goede planning en het kiezen van de mooiste herfst fietsroutes

In Nederland zijn we al gewend buienradar vaak te checken, maar doe dat in de herfst voor je rondje nog maar een keertje extra. Je wilt namelijk tijdens je trainingsrondje op die mooie herfst fietsroutes niet in de eerste herfststorm van het jaar belanden. Daarnaast is, zoals ik hierboven schreef, de herfst het perfecte seizoen om met de gravel- of mountainbike het bos in te trekken.

Check enkel altijd als je jouw route plant, of je door bos gebied gaat wat toegankelijk is. Pak niet zomaar een gpx. file van een eerder georganiseerde toertocht. De toertocht krijgt namelijk soms exclusieve toestemming om door een privéstuk bos te fietsen wat normaal niet toegankelijk is. Check dit dus vooraf goed! En ga je offroad? Check dan vooraf goed de ondergrond van je herfst routes en stem je bandenkeuze hierop af. Dit kan nogal een bepalende factor zijn voor een succesvol of onsuccesvol ritje.

Tips voor het inplannen van je training in de herfst

De herfst en maanden oktober/november is vaak voor wielrenners de tijd van off-season. Het voordeel hiervan is, is dat je juist je trainingen niet heel erg hoeft te plannen. Ga fietsen wanneer je zin hebt om te fietsen en wanneer het zonnetje schijnt. Rij een rondje en ga op avontuur, laat blokjes of bepaalde intensiteiten in je training in de herfst even los. Geniet van de natuur & omgeving!

 

Fysieke en mentale aanpassingen voor wielrennen in de regen of kou

Want laten we nou niet doen of in de herfst altijd het zonnetje schijnt. Het is ook heel vaak nat en koud in de regen. En voor de sporters die dan geen off-season periode hebben, staan er misschien wel trainingen gepland. Spring je dan toch je fiets op? Of kies je voor een indoortraining? In slechte weersomstandigheden moet je in ieder geval je training goed bekijken of de training geschikt is om deze uitdagendere omstandigheden uit te voeren.

Aanpassing in je training voor wielrennen in de regen en de kou

Van uren fietsen in de regen, zijn weinig sporters beter geworden. Staat er een lange duurtraining gepland, maar wordt er de gehele dag regen voorspeld? Ga dan in gesprek met je trainer of het slim is om de training in deze omstandigheden uit te voeren. Je wilt namelijk niet dat je het koud krijgt tijdens het wielrennen in de regen. Misschien kun je trainer er wel een kortere en wat intensievere training inzetten, zodat je het warmer krijgt en minder lang op de fiets zit. Of misschien kun je wel een training binnen op de indoortrainer uitvoeren?

Maak vooraf de afweging voordat je aan de training begint of je door het uitvoeren van deze training in de kou in slechte weersomstandigheden beter gaat worden. En vooral ga jezelf dan ook na, kan ik na de training voldoende in warme omstandigheden herstellen? Warm op de bank met goede voeding? Of moet ik meteen door naar een volgende afspraak? Hoe uitdagender de training? Hoe meer oog je moet hebben voor je herstel!

Mentale strategieën om gemotiveerd te blijven om te wielrennen in de herfst

De donkere dagen in het jaar, valt tevens samen met het einde van een sportseizoen waarin sporters hun nieuwe doelen weer moeten gaan stellen. En dan trainen, terwijl het regent en je ook nog geen doel hebt om naar toe te trainen? Klinkt niet aantrekkelijk, hè? Stel daarom ook in een periode van het jaar waarin nog geen wedstrijden zijn doelen om gemotiveerd te blijven.

Dit kunnen doelen zijn voor komend seizoen, maar ook doelen in training. Dat je bijvoorbeeld nieuwe fietspaden in je omgeving wilt verkennen, of dat je wat meer op de mountainbike wilt trainen dan op de wegfiets? Je hoeft niet altijd je motivatie te halen uit resultaat gerichte doelen. Doelen zijn te vinden op alle facetten van de sport.

 

Essentiële uitrusting voor wielerkleding herfst

Frissere temperaturen of natte omstandigheden, vragen andere wielerkleding dan je zomerse kit! Tegenwoordig is er zoveel op de markt dat het bijna moeilijk wordt om te kiezen wat je aantrekt. Kniestukken of lange beenstukken? Windjack of gewoon lange mouwen jasje? De keuze is reuze! Maar begin met vuistregel 1: <20 graden lange mouwen of armstukken & < 15 graden geen korte broek!

Overzicht onmisbare fietskleding herfst & accessoires

We zetten de in onze ogen onmisbare fietskleding herfst & accessoires voor de herfst even op een rijtje. Met allereerst: arm, knie & beenstukken. Handig om je rit mee te starten, maar het goed weer wordt die dag en gedurende die dag warmer wordt. Dan kun je ze altijd uitrekken, onmisbaar voor de warmere herfstdagen.

Bewolkter weer en fris windje? De windstopper in body versie of in geheel jasje om de frisse wind op je bovenlichaam tegen te houden. Zo blijf je warmer en krijg je het minder snel koud tijdens het wielrennen in de herfst.

Natte regendag? Haal dan al je waterdichte fietskleding herfst, maar uit de kast. De Gabba, of 4 seasons jasje. Waterdicht & toch ademend. Vaak zijn deze jasjes ook net wat langer zodat je kont ook droog blijft door het opspattende water. Waterdichte handschoenen zijn een must, om te voorkomen dat je handen koud worden en je jouw stuur minder goed kan controleren. En dan misschien nog wel de meeste essentieel om het niet koud te krijgen… waterdichte overschoenen. Want koude en natte voeten, al fiets je nog zo hard, een warm ritje zal het dan zeker niet worden.

Advies over fietsaccessoires zoals spatborden en verlichting

Er is ook nog wat materiaal om je te helpen je meer comfort te laten ervaren van je fietsrit in de herfst. Wat dacht je namelijk van spatborden? Het ziet er misschien een stuk minder sexy uit op de fiets, maar je kont en je benen blijven er wel een stuk schoener van! Al het opspattende water wordt namelijk flink tegengehouden en bereikt jou als rijder niet. Daarnaast ook fijn voor de mensen die achter je fietsen wanneer je op nat wegdek rijdt, die vervelende spetters bereiken, namelijk hun gezichtsveld.

En met donkerder weer is je zichtbaarheid op de weg extra belangrijk. Het kan dan ook geen kwaad om met bewolkt weer met een lampje op je fiets te rijden. Zo ben je overdag beter zichtbaar voor andere weggebruikers. Garmin heeft zelfs een radar met achterlicht die ook nog feller gaat schijnen als hij achterliggend verkeer ziet. Veiligheid voorop! En in het donker, dan fiets je natuurlijk altijd met goede verlichting.

 

Conclusie over wielrennen in de herfst

Al met al heel wat zaken nog waar je rekening mee moet houden tijdens het wielrennen in de herfst. Maar bovenal is ons advies, trek er op uit! Geniet van de mooie natuur en stem je fietstraining af op de omstandigheden. Pas je duur van de training aan, of pak een fiets waarmee je offroad kan. De herfst is het perfecte seizoen om avontuur te maken op de fiets. En met alle goede kleding en accessoires die er tegenwoordig te koop zijn, hoeft een fris herfstwindje of een paar verloren druppels je ook niet meer tegen te houden om de fiets op te springen!

Veelgestelde vragen

Vragen? Hier vind je de antwoorden!

Ja, je kunt zeker wielrennen in de herfst! De herfst biedt vaak prachtige uitzichten, koeler weer en minder drukte op de wegen. Met de juiste voorbereiding en uitrusting kun je optimaal genieten van je ritten.

Een off-season periode volgt vaak na een wedstrijdperiode. Het is de periode waarin sporters rust nemen en vaak even trainen zonder programma. Zo laden zij fysiek en mentaal de batterijen weer op om uitgerust aan de start te staan van een nieuw seizoen en trainingsperiode.

Vanaf 15 graden kan je gemiddeld een korte broek aantrekken met wielrennen. Dit hangt wel mede afh. van bijv. de wind en zonkracht. Je kunt er ook nog voor kiezen om eerst kniestukken aan te trekken tot ong. 17 graden als tussenstapje van lange naar korte broek.

Zeker is dat verstandig. Vaak is in de herfst de ondergrond waarop je fiets natter en dus wat gladder. Door voor een bredere bandenbreedte met grover profiel te kiezen heb je meer grip, wat fijner kan zijn in natte omstandigheden.

Klaar voor de uitdaging?

Inschrijving voor Trainingskamp Inzell

Sluit je aan bij ons trainingskamp en geef je conditie een boost in het hart van de Oostenrijkse bergen!

Trainingskamp Inzell
De verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

Zet de eerste stap vooruit

Speciaal pakket
10km Anthura

Wil jij in topvorm aan de start staan? Wacht niet langer en schrijf je nu in via dit formulier!

Trainingsbegeleiding
De verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

Voorbereiding is het halve werk

Vraag de 4 gratis trainingen aan voor jouw Gran Fondo!

Wil jij sterk aan de start staan van jouw volgende Gran Fondo? Vraag nu jouw 4 gratis trainingen aan en bereid je optimaal voor de uitdaging!

De verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

Doe mee en maak kans

Win een gratis Inspanningstest

We vieren onze nieuwe samenwerking met de Westland Triathlon Vereniging! Als kick-off verloten we een gratis inspanningstest in sport naar keuze exclusief voor leden.
Wil jij kans maken? Vul je gegevens in en meld je aan!

Trainingsbegeleiding
De verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

Ga voorbereid de bruggen over!

Vraag het gratis trainingsschema aan voor de Bruggenloop!

Wil jij sterk aan de start staan van de DSW Bruggenloop 2024? Vraag nu jouw gratis trainingsschema aan en bereid je optimaal voor op dit unieke parcours!

De verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

Zet de eerste stap vooruit

Gratis 10km Trainingsschema

Meld je nu aan en verbeter je sportieve prestaties met een van de pakketten of het eenmalig trainingsschema op maat.

Trainingsbegeleiding
De verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

Zet de eerste stap vooruit

Ga voor passende Trainingsbegeleiding

Meld je nu aan en verbeter je sportieve prestaties met een van de pakketten of het eenmalig trainingsschema op maat.

Trainingsbegeleiding
De verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.