5 tips voor jouw schaatsseizoen
Foto: @Focusbyhanneke

Start van een nieuw schaatsseizoen, 5 tips voor je schaatstraining

Na een mooie zomer staat menig schaatsliefhebber weer te trappelen om op het ijs te mogen stappen. Na in de zomer gefietst, geskeelerd of eindeloos…

Na een mooie zomer staat menig schaatsliefhebber weer te trappelen om op het ijs te mogen stappen. Na in de zomer gefietst, geskeelerd of eindeloos tijdens droogtrainingen in die schaatshoeken gezeten te hebben, is er niks fijner dan toch weer die rondjes linksom op het ijs. Om jouw aan een vliegende start te helpen deze winter, zetten we in deze blog 5 tips op een rij voor een succesvolle start van jouw schaatsseizoen.

 

Wanneer begint het schaatsseizoen?

Verschillende ijsbanen in Nederland openen hun deuren vanaf de eerste week van oktober. Sommige ijsbanen zijn een weekje later of eerder. Uitzondering in op deze regel is Thialf in Heerenveen, hier kon je vanaf augustus al terecht voor je rondjes op het zomerijs. De meeste schaatsclubs starten ook wanneer de plaatselijke ijsbaan open gaat hun wekelijkse clubtrainingen weer op. Gemiddeld duurt het schaatsseizoen tot eind maart, en nu heb je dus het antwoord op de vraag: wanneer begint het schaatsseizoen?

Schaatsseizoen is gestart
KNSB Talent Team ZuidWest maakte de eerste meters op het ijs afgelopen zomer al.

Hoe ziet jouw trainingsschema voor het schaatsen in de winter eruit?

De gemiddelde recreatieve wedstrijdschaatser in Nederland schaatst 2 tot 3x per week en rijd eens in de 2 weken een wedstrijd. Naast deze ijstrainingen wordt er bijv. nog deelgenomen aan een andere sport of worden er ondersteunende trainingen uitgevoerd in functie van het schaatsen. Hierin zijn veel verschillende keuzes te maken. Door hierin een juiste mix te maken van de combinatie van de clubtrainingen op het ijs en een ondersteunende trainingsschema voor het schaatsen die je zelfstandig uitvoert. Kunnen je prestaties op het ijs aanzienlijk verbeteren en je fitheid doorheen het schaatsseizoen vasthouden.

De alternatieve sporten naast het schaatsen

Welke sporten gaan dan goed samen in het trainingsschema voor schaatsen naast de schaatstrainingen hoor ik je denken? IJstrainingen voor schaatsers in de winter zijn automatisch al aan de intensievere kant, omdat je om te kunnen schaatsen een enkel-knie-heup hoek moet aannemen die al de nodige spierkracht kost.

Hierdoor moet je lichaam harder werken en gaat je hartslag omhoog. Het is daarom belangrijk om tijdens de winter ook te trainen in de lagere hartslagzones. Omdat je hier als je enkel schaatst, minder vaak in zal komen. Dit zal op de langere duur ten koste gaan van je algehele fitheid. Sporten waarin je dus op lage intensiteit uren kan maken, zijn dus goede alternatieve sporten naar het schaatsen. Denk hierbij aan wielrennen en hardlopen.

Wat zijn nog meer perfecte winter workouts?

Naast wielrennen en hardlopen zijn er zeker nog meer sporten te vinden die je goed kunt combineren. Denk bijv. ook aan krachttraining, waarin je met spierversterkende oefeningen kan werken aan een krachtig lichaam die minder snel geblesseerd raakt. Daarnaast is het zeker ook niet erg om in rustigere trainingsweken op het ijs, misschien eens een totaal andere sport te doen.

Een potje padel met vrienden of rustig baantjes trekken spreken hele andere spiergroepen aan. Voor een sporter op recreatief niveau is het belangrijk om een goed fit lichaam te houden, dat is tenslotte ook een van de doelen van het beoefenen van een sport. Variërende belasting in je lichaam is hierin erg belangrijk. Wanneer het past in je schema, kan je zeker soms even een andere sport toevoegen aan je weekplanning.

 

Mijn 5 onmisbare tips voor een succesvolle schaatstraining tijdens het schaatsseizoen

1. Zorg voor scherpe en goede schaatsen

Niks is vervelender dan op het ijs staan en merken dat je klappen niet raak zijn, omdat dit door je materiaal komt. Zorg dat het niet aan je materiaal ligt en check je materiaal. Altijd wanneer je op het ijs staan kan vuil wat op het ijs ligt je ijzer beschadigen en een braam veroorzaken. Check dus altijd na de training even je schaatsen, zodat je die braam op tijd weet te elimerenen en met scherpe schaatsen op het ijs staat.

Zoek je nog een goede plek om je materiaal te controleren? Neem eens een kijkje bij onze vrienden van Schaatsplus

2. Denk aan een warming-up voor iedere ijstraining

Schaatsen is een technische sport en daarbij vereist het veel coördinatie. Hiervoor heb je een lichaam nodig wat klaar is voor actie en gefocust is. Stap dus zeker niet het ijs op zonder warming-up, je zal merken dat je dan langer op het ijs nodig hebt om ‘erin te komen.

Neem de tijd voor je warming-up, wanneer je 30 minuten voor aanvang van je training aanwezig bent hebt je alle tijd om een goede warming-up uit te voeren en rustig je schaatsen aan te trekken. Werk in je warming-up van algemeen naar specifieke oefeningen en neem hierin alle spiergroepen mee, met extra aandacht voor de spiergroepen die je in het schaatsen gebruikt. Sluit af met zo specifiek mogelijke oefeningen waar wat snelheid in zit. Zoals bijv. een aantal schaatssprongen.

3. Kies je technische schaats doelen voor het schaatsseizoen

In een langebaanwedstrijd schaats je tegen de klok en wordt er vaak gefocust op tijden. Enkel hoe je die tijd bereikt, hangt af van wat je o.a. technisch doet op het ijs. Stel dus technische doelen waar je gedurende bepaalde periodes in het schaatsseizoen aan werkt. Stel doelen op de verschillende technische onderdelen, zoals schaatshouding, afzet of valbeweging en maak dit meetbaar voor jezelf. Zo voorkom je dat je jezelf gaat sufstaren op enkel tijdsdoelen die resultaatgericht zijn. Focus op technische doelen, deze zijn meestal ook procesdoel gericht wat tevens ook effectiever werkt.

4. Zorg voor de juiste schaatskleding

Iedere ijsbaan in Nederland is anders. We hebben dichten, half-open en volledig open banen. Dit brengt verschillende omstandigheden met zich mee en dus ook verschillende schaatskleding. Soms is een ijsbaan heel koud, de ander is vochtiger en warmer. Zorg voor goede kleding zodat je jezelf op iedere omstandigheid anders kan kleden. Train bijvoorbeeld niet altijd in wedstrijdpakken, deze zijn voor sommige omstandigheden te koud. Kies een lycra pak, deze heb je in verschillende diktes en gebruik een trainingsjasje die je dan tijdens de rust in trainingen kan aantrekken zodat je niet afkoelt.

Zorg daarnaast altijd dat je warme en droge schaatskleding bij je hebt voor na de training. Vaak komen recreatieve schaatsers al in hun schaatspak naar de ijsbaan en stappen ze ook weer zo in de auto. Maar een vochtig schaatspak na de training is niet het fijnste voor je lichaam. Trek dus na de training je pak uit, trek je warme trainingsbroek en trui aan en zorg voor een optimaal herstel met de juiste schaatskleding aan.

Tevens komt er op steeds meer ijsbanen een helmplicht, zorg dus voor een helm en draag handschoenen en snijvaste enkelsopjes voor je eigen veiligheid.

5. Plan je schaatswedstrijden goed en bewust

Je kan niet ieder weekend in topvorm zijn. Bekijk dus vooraf de wedstrijdkalender en bepaal op welke wedstrijden je wilt presteren en welke wedstrijden je als training wilt rijden. Vaak moet je voor bepaalde kampioenschappen, voor een bepaalde datum tijden gereden hebben waarop een selectie gemaakt wordt. Ken deze datums en rij voldoende wedstrijden zodat je jezelf de kans geeft om deze tijden te rijden. Durf ook de kiezen om soms een weekend geen wedstrijden te rijden, zodat je je lichaam wat rust geeft. Soms kan deze planning ingewikkeld zijn om te maken, schakel hierbij dan de hulp in van een coach om samen een planning te maken en je piekmomenten te bepalen.

Wedstrijden in je schaatsseizoen
Foto: @focusbyhanneke

 

Na het lezen van deze blog houd niks je nog je nog tegen om van dit schaatsseizoen een succes te maken! Wij staan je graag bij met jouw trainingen op en naast het ijs. Neem een kijkje bij: Schaatstraining & workshops

Foto’s in dit artikel: @Focusbyhanneke

Veelgestelde vragen

Vragen? Hier vind je de antwoorden!

Verschillende ijsbanen in Nederland openen hun deuren vanaf de eerste week van oktober.

Een trainingsschema in het schaatsen bestaat uit verschillende onderdelen. Naast schaatstrainingen op het ijs vind je hierin ook vaak fiets, loop en krachttrainingen in terug.

De meeste schaatstrainingen duren ongeveer 1,5 uur.

Hoevaak je jouw schaatsen moet slijpen hangt af van hoe vaak je schaatst en de condities van het ijs. Ligt er bijvoorbeeld veel vuil op het ijs zijn je schaatsen eerder bot omdat dit bramen veroorzaakt. Check na iedere training je schaatsen en braam je schaatsen af indien nodig, dan hoef je minder vaak te slijpen. Om de 4 tot 6 trainingen je schaatsen slijpen is voor de recreant een gemiddelde.

Zet de eerste stap vooruit

Gratis 10km Trainingsschema

Meld je nu aan en verbeter je sportieve prestaties met een van de pakketten of het eenmalig trainingsschema op maat.

Trainingsbegeleiding
De verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

Zet de eerste stap vooruit

Ga voor passende Trainingsbegeleiding

Meld je nu aan en verbeter je sportieve prestaties met een van de pakketten of het eenmalig trainingsschema op maat.

Trainingsbegeleiding
De verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.