Waarom wil je jouw VLamax kennen en laten meten in een inspanningstest? In deze blog leggen we dat je uit! De term Vo2Max is bij de meeste fanatieke amateursporter wel bekend, zo niet? (Check dan onze blog over de Vo2max!), maar het begrip VLamax, is een stukje onbekender. Hoe en wat is je VLamax en waarom is ook dit belangrijk om hierin inzicht te krijgen?
Wat betekend VLamax?
Oké, we beginnen even bij het begin, we ontleden de term VLamax:
- V staat voor het volume in loop van de tijd;
- La is de afkorting van Lactaat;
- Max is een afkorting van maximum.
Omdat lactaat in de spier wordt geproduceerd, kan je dus van deze afkorting afleiden dat VLamax staat voor de maximale productiesnelheid van lactaat in de spieren.
Energiesystemen en VLamax
Om dit begrip goed te kunnen begrijpen, moeten we eerst even een blik werpen op de verschillende energiesystemen in ons lichaam. Om een prestatie te leveren, gaan onze energiesystemen namelijk aan de slag, we hebben er drie, die alle drie een bepaalde soort energie het beste kunnen leveren. We zetten ze even voor je op een rijtje:
- Creatinefosfaat systeem (anaeroob a-lactisch)
- Glycolyse – anaeroob systeem
- Aeroob systeem
Het eerste systeem, het creatine fosfaat systeem is goed in zeer korte energielevering, bijv. de eerste aanzet na een start of korte sprint. De glycose, het 2de systeem kan snelle energie leveren over ong. 2 – 2,5 minuut en het aerobe systeem levert langzamere energie onder invloed van zuurstof, maar kan dit wel lang volhouden. Het is niet zo, dat wanneer je bijv. een 1500m schaatst je enkel energie ontvangt van je glycose systeem. Altijd zijn alle 3 de energiesystemen actief, alleen heeft er een energiesysteem de overhand. Daarom is het bijv. belangrijk om gevarieerd te trainen met verschillende intensiteiten omdat je alle energiesystemen bij een sportprestatie nodig hebt. Maar in welk systeem is dan Vlamax een belangrijke factor?
VLamax als indicator
Je VLamax verteld je iets over de prestaties van je glycolytische anaerobe systeem. Je maximale lactaat productiesnelheid wat je VLaMax weergeeft, is evenredig met de hoeveelheid energie (of kracht) die via de glycose wordt geproduceerd. Waar het echter zo is met de Vo2Max, dat hoe hoger deze waarde is, hoe beter het is. Is dit niet van toepassing voor je VLamax. Wat een goede VLamax is, hangt af van wat voor prestatie je wilt leveren. Je glycolystische energiesysteem produceert namelijk snel energie, een hoge VLamax betekend dus meer energie voor korte inspanningen, zoals een 400m lopen, 1000m schaatsen of 200m zwemmen. Maar dit systeem produceert ook bij de energielevering lactaat en verbrandt koolhydraten.
Een hoge VLamax vermindert de anaerobe drempel en vetverbranding en verlengt de hersteltijd van zware inspanningen. Het is daarom dus belangrijk om je VLamax in kaart te brengen, zodat je deze waarde doormiddel van training kan finetunen voor de prestatie die je wilt leveren. VLamax is de onbekendere parameter, maar waar voor vele sporters veel winst in is te behalen.
Heb je een voorbeeld van VLamax waardes?
Zeker! Een topmarathonloper heeft ong. een VLamax van 0.3 mmoll/l/s terwijl een 100m sprinter een VLamax heeft van 1.0 mmoll/l/s. Je ziet dus dat er per sportdoel, grote verschillen in deze waarde kunnen zitten. Voor de sprinter is de hoge VLamax goed, maar de marathonloper wil juist een lage VLamax hebben. Door een inspanningstest af te leggen die je VLamax in kaart brengt, kan je dus samen met je coach bepalen of deze in lijn ligt met je sportieve doelen en hierop je trainingen afstellen. Meer informatie over een test waarbij je jouw VLamax in kaart kan brengen? Klik hier dan hier!
Bronvermelding: https://inscyd.com/article/vlamax1/?utm_medium=none&utm_source=direct